امروز جمعه 09 آذر 1403 http://aghaghia.cloob24.com
0

تا به حال دقت کرده‌اید که وقتی به همراه والدین و بزرگترهای خود به مسافرت می روید، ‌و خانه شما مدتی خالی می‌ماند والدین شما قبل از ترک منزل چه اقداماتی انجام می دهند؟ احتمالا اول از همه اتو را از برق می کشند. سپس شیر گاز را می‌بندند و بعد از آن هم به درب خانه چند عدد قفل می زنند تا کسی نتواند وارد خانه شود حتی به چند نفر از همسایه‌ها هم می‌سپارند تا مراقب خانه شما باشند. گاهی اوقات هم چراغی را روشن می‌گذارند تا هنگام شب، خانه کاملا تاریک و خاموش نباشد. حتی ممکن است پنجره‌ها رو هم قفل کنند تا اگر باد اومد اونها رو باز نکنه. دیگه چه کارهایی انجام می‌دهند؟ مثلا پدر یا دایی‌تون ممکنه ماشینو ببرن تعمیرگاه تا بازدیدش کنن و ببینن که سالمه و مناسب جاده هست یا نه. حتی لاستیک زاپاس رو هم چک می‌کنن تا ببینن قابل استفاده هست یا کم باد شده. 
حالا یه مثال دیگه،‌ اگه تو شهر یا روستایی زندگی می‌کنید که دراطرافش رودخونه وجود داره، مسئولین شهری اجازه ساخت خانه در نزدیکی اونو به کسی نمی دهند. میدونید چرا؟ چون اگه یه وقتی بارندگی زیاد بشه و آب رودخونه طغیان کنه، باعث خرابی ساختمان می‌شه حتی بدتر از اون ممکنه باعث فوت افرادی بشه که در اطراف اون رودخونه در حال رفت و آمد هستند. این جمله معروف روهم حتما شنیده‌اید که پیشگیری همیشه بهتر از درمان است.  
به نظر شما چرا این کارها را انجام می دهند؟

برای بیشتر دانستن به اینجا سری بزنید.

0

آهن گالوانیزه
آهنی است که با روی پوشانده شده باشد. این آهن، حتی اگر پوشش آن هم شکستگی پیدا کند، از زنگ زدن محفوظ می‌ماند.
ماهیت آهن گالوانیزه

در آهن گالوانیزه، بین آهن و روی، پیلی الکتروشیمیایی تشکیل می‌شود که در آن روی به جای آهن به عنوان آند بکار می‌رود و آهن به عنوان کاتد. روی در آند اکسید می‌شود چون فلزی پست‌تر یا فعالتر از آهن است و دارای پتانسیل احیاء کمتری از آهن است و پتانسیل اکسید بیشتری از آن دارد.
حلبی

در حلبی هایی که از آن، قوطی می‌سازند، عمل معکوسی انجام می‌شود. در حلبی، بر روی آهن، پوشش قلع بکار رفته است و عمل معکوس آهن گالوانیزه انجام می‌شود. چون آهن فلزی فعالتر از قلع است و پتانسیل احیاء قلع بیشتر از آهن است و به عنوان کاتد در حلبی به کار می‌رود و آهن آند می‌شود. البته در صورتی که پوشش قلع بشکند، خوردگی آهن در زیر این پوشش پیش می‌رود.
علت استفاده از آهن گالوانیزه
آهن گالوانیزه، آهنی است که با روی پوشانده شده باشد. این آهن، حتی اگر پوشش آن هم شکستگی پیدا کند، از زنگ زدن محفوظ می‌ماند
.

ماهیت آهن گالوانیزه
در آهن گالوانیزه، بین آهن و روی، پیلی الکتروشیمیایی تشکیل می‌شود که در آن روی به جای آهن به عنوان آند بکار می‌رود و آهن به عنوان کاتد. روی در آند اکسید می‌شود چون فلزی پست‌تر یا فعالتر از آهن است و دارای پتانسیل احیاء کمتری از آهن است و پتانسیل اکسید بیشتری از آن دارد
.

خوردگی یا زنگ زدن آهن فقط در حضور اکسیژن و آب صورت می‌گیرد. در جایی بر سطح جسم آهنی، اکسایش آهن انجام می‌شود و آند را تشکیل می‌دهد و در جایی دیگر سطح آن جسم که (O2(g و H2O وجود دارد، کاهش انجام می‌شود و کاتد را تشکیل می‌دهد و در نتیجه این عمل، ایجاد یک سلول ولتایی یا پیل ولتایی یا الکتروشیمیایی بسیار کوچک است. الکترونهای تولید شده در ناحیه آندی در میان آهن بسوی ناحیه کاتدی حرکت می‌کند.
روش گالوانیزاسیون

در گالوانیزاسیون، فلز فاسد شدنی را در مذاب یک فلز فاسد ناشدنی فرو می‌برند و بیرون می‌آورند تا سطح آن از یک لایه فلز فاسد نشدنی پوشیده شود. مثلا ورقه های نازک آهنی را در مذاب فلز روی فرو می‌برند و بیرون می‌آورند تا سطح آنها از فلز روی پوشیده شود و آهن سفید یا آهن گالوانیزه تهیه شود.
موارد استفاده از آهن گالوانیزه

از آهن گالوانیزه در ساختن لوازمی مثل لوله بخاری، کانال کولر، کابینت آشپزخانه، شیروانی منازل، لوله‌های آب و هر جا که احتمال خوردگی آهن و خسارت وجود دارد، استفاده می‌شود.
اصطلاح فولاد (Steel) برای آلیاژهای آهن که تا حدود 1،5 درصد کربن دارند و غالبا با فلزهای دیگر همراهند، بکار می‌رود. خواص فولاد به درصد کربن موجود در آن، عملیات حرارتی انجام شده بر روی آن و فلزهای آلیاژ دهنده موجود در آن بستگی دارد.

0

بدون آهن، هیچ‌ موجودی در جهان زنده نمی‌ماند، نه انسان، نه گیاه و هیچ چیز. آهن فراوان‌ترین عنصر معدنی روی زمین است و در بسیاری از آنزیم‌ها و پروتئین‌هایی وجود دارد که در حفظ سلامت بدن مؤثر هستند.
روزانه حدود 
90 درصد آهن توسط بدن دوباره مورد استفاده قرار گرفته و حفظ می‌شود. 10 درصد باقیمانده دفع می‌شود و همین 10 درصد باقیمانده است که باید جانشین شود زیرا در غیر این صورت احتمال ایجاد کمبود آهن وجود خواهد داشت.
نقش اصلی این عنصر معدنی شرکت و همکاری در انتقال اکسیژن است. آهن در هموگلوبین وجود دارد، هموگلوبین، پروتئین موجود در گویچه‌های سرخ است که در انتقال و حمل اکسیژن از ریه‌ها کمک کرده و اکسیژن را به بخش‌های مختلف بدن می‌رساند. ماهیچه‌ها، بافت‌ها و تمامی اندام‌ها به اکسیژن نیاز دارند. سیستم ایمنی انسان نیز به اکسیژن نیازمند است. آهن به جریان سوخت و ساز کمک می‌کند، ضمن آنکه عامل حیاتی تنظیم دمای بدن به شمار می‌رود.
یک نکته جالب توجه آن است که آهن سبب می‌شود کار جذب در بدن تنظیم شود. زمانی که مقدار معمول این عنصر کافی است، آهن جذب نمی‌شود. و این حالت بسیار خوب است زیرا زیادتر بودن آهن در بدن سبب بروز مسمومیت می‌گردد.
وقتی مقدار آهن در بدن رو به کاهش می‌گذارد، حالت جذب آهن آغاز می‌گردد.
آهن هم در شیر مادر و هم در شیرخشک وجود دارد، اما وقتی نوزاد از شیر مادر تغذیه می‌کند، درصد بسیار بیشتری از آهن مصرف می‌نماید. به شیرخوارانی که از شیرخشک استفاده می‌کنند باید شیرخشکی تجویز شود که از نظر آهن تقویت شده است و یا به آنها پودر غلات یا مکمل تجویز نمود.
● منابع غذایی
در هموگلوبین دو نوع آهن متفاوت وجود دارد: آهن «هًم» و آهن غیر هم. اختلاف اساسی میان این دو آهن در قابلیت و توان جذب شدن آنها است. بدن انسان به راحتی می‌تواند آهن هم را جذب کند ولی جذب آهن غیر هم دشوارتر است. با افزودن گوشت، ماهی و ویتامین 
C به جیره‌ی غذایی می‌توان میزان جذب آهن غیر هم را بهبود داد.
یک اختلاف دیگر در منبع این دو نوع آهن است. گوشت احشاء مانند: جگر، دل و قلوه و گوشت بی‌چربی گوساله، غذای دریایی، ساردین، آنکووی و ماکیان از منابع خوب آهن هم به شمار می‌آیند. گیاهان، از منابع خوب آهن هستند و به این منظور می‌توان از اسفناج، سبوس جو دو سر، زرد آلو، لوبیا چشم بلبلی، شاه بلوط، بادام، بلادر، نان‌های سبوس‌دار، دانه و فرآورده‌های سویا استفاده کرد.
آلایش‌های درونی مانند: جگر، دل و قلوه و گوشت بی چربی گوساله، ماهی، غذاهای دریایی، ساردین، آنکووی و ماکیان همانگونه که گفته شد از منابع غذایی سرشار از آهن هم می‌باشند و از منابع گیاهی می‌توان آهن غیر هم به دست آورد. لازم به تذکر است که تمامی غذاهای پردازش شده و کارخانه‌یی فاقد آهن می‌باشند که از جمله پاستا، نانهایی که از آرد سفید تهیه می‌شود، برنج سفید و غلات آماده‌ی مصرف قابل ذکرند.
زنانی که بیش از 
50 سال دارند و تمام مردان سالمند روزانه به 8میلی‌گرم آهن نیاز دارند.

● نشانه‌های کمبود
کمبود آهن در نتیجه‌ی‌ شرایط متعددی ایجاد می‌شود. در بعضی افراد، بدن نمی‌تواند به درستی آهن را جذب کند. سرانجام باید گفت که شایع‌ترین علت کمبود آهن، جیره‌ی غذایی است. به این جهت که بسیاری از مردم مقدار کافی غذاهای سرشار از آهن مصرف نمی‌کنند.
یکی از قابل توجه‌ترین نشانه‌های کمبود آهن، کم خونی است. نشانه‌های کم خونی عبارت است از خستگی، کاهش ظرفیت ذهنی، بی‌خوابی، سردرد، کاهش اشتها و ناتوانی در حفظ درجه حرارت مناسب بدن. کمبود آهن از قدرت سیستم ایمنی نیز می‌کاهد.

0

سوالات درس چهارم مطالعات اجتماعی ششم (چگونه تصمیم بگیریم؟)

1. برای تصمیم گیری خوب چه باید کرد؟ باید خوب فکر کنیم و نتایج هر انتخاب را پیش بینی کنیم و بهترین گزینه را انتخاب کنیم.

2. چگونه می فهمیم که تصمیم، تصمیم خوبی بوده یا نه؟ از روی نتایج آن

3. تصمیم گیری چه مراحلی دارد؟ 1 خوب فکر کنیم 2 نتیجه ی هر انتخاب را پیش بینی کنیم 3 بهترین راه را انتخاب کنیم.

4. اولین کاری که در هنگام تصمیم گیری باید انجام دهیم چیست؟ درباره ی موضوع خوب فکر کنیم و اطلاعاتی درباره ی آن جمع آوری کنیم.

5. چرا گاهی اوقات نتایج تصمیمات ناگهانی زیان بار است؟ زیرا درباره ی آن تصمیم خوب فکر نشده است.

6. پیش بینی نتیجه چه زمانی صورت می گیرد؟ بعد از آن که فهمیدیم راه های متفاوتی وجود دارد، باید نتیجه ی انتخاب هر کدام را پیش بینی کنیم.

7. با وجود راه حل های متفاوت در تصمیم گیری چگونه می توانیم بهترین راه را انتخاب کنیم؟ آن انتخاب هایی را که نتایج بدی دارند کنار می گذاریم و آن راه حلی که نتیجه ی مثبتی دارد را انتخاب می کنیم.

8. در هنگام انتخاب بهترین راه به چه مواردی باید دقت کنیم؟ 1 بر خلاف دستورات دین نباشد 2 بر خلاف قوانین و مقررات خانه، مدرسه و جامعه نباشد 3 باعث نگرانی و نارضایتی خانواده نباشد 4 به سلامتی فرد و دیگران لطمه نزند 5 برای خود فرد و دیگران مشکل و دردسر ایجاد نکند.

9. در موقع تصمیم گیری باید به چه نکاتی توجه کنیم؟ 1 با افراد با صلاحیت و با تجربه مشورت کنیم 2 تحت تأثیر فشارهای روانی دوستانمان قرار نگیریم 3 به موقع تصمیم بگیریم.

10. در مورد مسائل زندگی و تصمیم گیری های مهم باید با چه کسانی مشورت کنیم؟ با افراد با تجربه مانند پدر، مادر، معلم و مشاور مدرسه

11. آیا در هنگام تصمیم گیری باید تحت تأثیر دوستانمان قرار بگیریم؟ خیر، باید تصمیمی را بگیریم که بر خلاف مقررات نباشد و باعث نگرانی خانواده ی ما نشود و به سلامتی ما و دیگران آسیب نزند.

12. چرا باید به موقع تصمیم بگیریم؟ زیرا تصمیم نگرفتن یا تصمیم گیری را به آینده موکول کردن باعث از دست رفتن فرصت ها می شود.

0

1- منظور از ماده‌ی طبیعی و مصنوعی چیست؟

2- مواد را می‌توان به دو دسته‌ی مصنوعی و طبیعی تقسیم‌بندی کرد.

3- در فرایند کاغذسازی و تبدیل چوب (یک ماده‌ی طبیعی) به کاغذ (یک ماده‌ی مصنوعی) چه اتفاقی می‌افتد؟

4- ویژگی اصلی آب اکسیژنه چیست؟ و آب اکسیژنه چه اثری روی مواد دیگر دارد؟

5- کلر و وایتکس چه اثری روی مواد دارند؟

6- تولید مواد مصنوعی چه تأثیری روی منابع طبیعی و خدادادی دارد؟

7- برای حفظ منابع طبیعی چه باید کرد؟

8- هر ماده‌ی شیمیایی کاربردهای معینی دارد و می‌تواند یک مشکل صنعتی مشخصی را حل کند.

9- اثر مواد روی یکدیگر، مانند هم نیست یا هر ماده‌ای روی مواد دیگر اثر متفاوت و معینی دارد.

10- در فرایند بازیافت کاغذ چه اتفاقاتی می‌افتد؟ مواد چگونه روی هم اثر می‌گذارند؟

11- کاربرد هر ماده‌ی شیمیایی و اثر آن روی مواد دیگر ابتدا در آزمایشگاه بررسی شده و سپس کاربردهای صنعتی آن مشخص می‌شود.

12- کلر و وایتکس دو ماده‌ی شیمیایی دیگری هستند که خاصیت رنگبری و سفیدکنندگی دارند.

13- هر نوع رفتار اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست‌محیطی ما با میزان مصرف کاغذ ارتباط دارد.

14- رفتارهای مختلف ما به‌ناچار روی زندگی تمام انسان‌های کردژه‌ی زمین تأثیرگذار است.

15- مصرف بی‌رویه‌ی منابع خدادادی تبعات مختلفی دارد و چرخه‌های طبیعی را مختل می‌کند.

0

روزی علی از دوستش پرسید: در یک مستطیل که از 3 مربع به طول ضلع واحد تشکیل شده است، چند پاره خط می بینی؟

دوست علی پس از شمارش پاره خط ها، پاسخ داد: 16 پاره خط.

علی گفت: کاملا" درست است.حال اگر 10 مربع به طول ضلع واحد داشته باشیم،جواب برابر چند است؟

مسلما" دوست علی برای شمارش پاره خط ها به زمان بیش تری نیاز داشت.وی چند دقیقه بعد گفت: 121 پاره خط.

علی گفت: درست است.حال اگر 100 مربع به طول ضلع واحد داشته باشیم،چه طور؟

دوست علی گفت: شمارش پاره خط ها در این حالت،کار بسیار دشواری است و از عهده ی من خارج است.

علی گفت: اتفاقا" کار ساده ای است! من رابطه ای به دست آورده ام که با استفاده از آن به راحتی می توان تعداد پاره خط ها را برای شکلی که از هر تعدادی مربع تشکیل شده باشد به دست آورد.

برای این منظور کافی است: "تعداد مربع ها را با 1 جمع کرده و حاصل را در خودش ضرب کنیم."

دوست علی گفت:پس با استفاده از این رابطه، تعداد پاره خط ها در مساله ی قبل برابر می شود.

علی محاسبه ی دوستش را تایید کرد و هر دو از این که یک بحث علمی خوب داشته اند ابراز رضایت کردند.