بررسی درس سیزدهم علوم پایه ششم «سالم بمانیم»
میکروب:
روی پوست، درون دهان و روده ما جانداران بسیار ریزی زندگی میکنند که بدون میکروسکوپ دیده نمیشود این جانداران را میکروب می نامند.میکروب ها چنان کوچک اند که هزاران عدد از آنها در نوک یک سوزن جای میگیرند و شامل چهار دسته زیر می باشد:
1. آغازیان جانور مانند و تک سلولی
2. قارچ های میکروسکوپی
3. باکتری ها
4. ویروس ها
دنیای میکروب ها:
برخلاف تصور بیشتر مردم که با شنیدن نام میکروب به یاد بیماری میافتند بیشتر میکروب ها مفید هستند و فقط تعداد کمی از آن ها بیماری زا می باشند از هزاران سال پیش تا حال حاضر نان، پنیر، چای، ماست، کاکائو، ترشی ها و بسیاری از محصولات غذایی به کمک میکروب ها تولید میشوند تا در بدن ما بخشی از ویتامین مورد نیازمان به وسیله ی آنها تامین شود.
مثلا: باکتری های روده انسان با مصرف مواد غذایی برای بدن ویتامین Kو B می سازند. (ویتامین K در انعقاد خون نقش دارد.)
بر طبق تعاریف قبلی فصل های علوم ششم، میکروب ها به دلیل کوچک بودن با چشم غیر مسلح قابل دیدن نیستند. برای اولین بار رابرت هوک اولین کسی بود که توانست جانداران ذره بینی را ببینه و تصویر آنها را بکشد.به جاندارانی که توسط میکروسکوپ دیده میشوند، میکروب می گویند.
باید بدانیم که اجتماع میکروب ها هم "کلونی" گفته میشه که با چشم غیرمسلح قابل مشاهده هست.
آغازیان:
خب آغازیان شامل چه موجوداتی هست؟ موجودات ساده ای هستند که هسته مشخص دارند و بیشتر آنها تک سلولی اند، تعدادی نیز پرسلولی هستند. بعضی از آنها زندگی آزاد دارند، بعضی انگلی اند و برخی به وسیله سبزینه غذاسازی می کنند.
دو دسته از آغازیان را بر اساس توانایی فتوسنتر شرح می دهیم:
آنهایی که توانایی فتوسنتز و غذاسازی دارند که به این گروه، آغازیان گیاه مانند می گوییم. مانند جلبک هاآنهایی که مانند جانوران اند و باید غذای آماده را از جانداران دیگر بگیرند. مانند آمیب ها
«سلامت باشید سالم بمانید»
واژه های بالا کلماتی زیبا و پرمعنا هستند از قدیم شنیده ایم سلامتی یک جمع، وابسته به سلامتی تک تک افراد آن جامعه است.
اگر به خاطر داشته باشید در کلاسمان شاهد بودیم که یکی از دوستانتان دچار سرماخوردگی یا گلودرد چرکی شد، به خانه رفته و استراحت در منزل به او توصیه شده بود و یا اینکه فردی در یک کلاس یا در یک مدرسه آبله مرغان گرفته باشد، تعدادی از بچه های آن کلاس یا مدرسه به این بیماری مبتلا شده اند.
از این پیشروی بیماری نتیجه می گیریم بعضی بیماری ها قابل انتقال هستند.
(این یک نتیجه گیری علمی بود!)
دانشمندان پس از تحقیقات فراوانی پی برده اند که بعضی بیماریها از فردی به فرد دیگر منتقل می شود.
هم چنین پی بردند در بیماری ها عامل بیماری که همان باکتری، انگل یا ویروس می باشد منتقل می شود نه خود بیماری.
بیماری: هرگاه سلّول یا گروهی از سلّول ها وظیفه ی خود را به هر دلیلی درست انجام ندهند، در فعالیت های بدن اختلال ایجاد می شود که به این حالت بیماری می گویند.
اقسام بیماری ها:
بیماری ها را می توان به دو گروه واگیر و غیرواگیر طبقه بندی کرد:
بیماری های واگیر یا مُسری
بیماری هایی که می توانند از فردی به شخص دیگری منتقل شوند. اغلب این بیماری ها توسط موجوداتی به نام میکروب ایجاد می شوند چون این موجودات فقط توسط میکروسکوپ قابل دیدن هستند به این نام گفته می شوند.
میکروب ها به 4 دسته کلی تقسیم بندی کردیم:
1. باکتری ها2. ویروس ها
3. قارچ های ذره بینی
4. آغازیان جانور مانند
باکتری ها تک سلولی هستند و برخی از آنها بیماری زا ولی اغلب آن ها مفیدند.
گرما، رطوبت و تاریکی باعث رشد بیشتر باکتری ها می شوند.
باکتری های مفید شامل: باکتری های درون روده که ویتامین B12 تولید می کنند و در ساخت گلبول قرمز کمک می کنه و ضد کم خونی است.
باکتری های مفید که روی پوست بدن ما زندگی می کنند و باکتری های زیان آور را از بین می برند.باکتری هایی که به تجزیه بقایای گیاهان و جانوران کمک می کنند.
باکتری هایی هم در معده و روده علف خواران باعث هضم و جذب کامل سلولز گیاهان می شوند.
- لینک منبع
تاریخ: سه شنبه , 20 اسفند 1398 (12:19)
- گزارش تخلف مطلب